In de wijk rondom het Koning Willem-Alexanderplein in Velp ontstond onrust over het plan van de gemeente Rheden om hier een waterberging en een buurtspeelplaats te realiseren. Hoewel een ontwerpgroep en een kinderpanel waren opgezet om het plan te verfijnen, bleven de meningen in de wijk sterk verdeeld. Voorstanders zagen de speelvoorziening als een waardevolle toevoeging voor de buurt. Maar tegenstanders vreesden voor overlast en de impact op hun woonomgeving.
Om de impasse te doorbreken en de rust in de wijk te herstellen, besloot de gemeenteraad een onafhankelijke mediator in te schakelen. Bureau voor Omgevingsmanagement kreeg de opdracht om de standpunten van bewoners en betrokken partijen te analyseren en de gesprekken in goede banen te leiden. Ons doel was om te onderzoeken of er een oplossing mogelijk was die voor zoveel mogelijk partijen acceptabel zou zijn. En daarmee de sfeer in de wijk zou verbeteren.
We begonnen met individuele gesprekken met verschillende groepen bewoners. Zo spraken wij met ouders uit het kinderpanel, leden van de ontwerpgroep en vertegenwoordigers van de bezwaarmakers. Hierdoor kregen we een helder beeld van de zorgen en wensen die speelden in de wijk.
Vervolgens organiseerden we een schetssessie waarin bewoners samen met de gemeente en ontwerpers mogelijke aanpassingen verkenden. Door gezamenlijk opties uit te werken, werd het makkelijker om tot een compromis te komen. Daarnaast hielden we een dialoogavond voor direct omwonenden, waarin ruimte was om zorgen en oplossingen te bespreken. Door deze persoonlijke gesprekken en groepsbijeenkomsten groeide het wederzijds begrip tussen voor- en tegenstanders.
Door de gesprekken en gezamenlijke verkenningen ontstond een compromis over de speelvoorziening en de waterberging. Het compromis wordt door alle gesprekspartners naar hun achterban verdedigd. Dankzij een zorgvuldig en neutraal mediationproces kon een oplossing worden gevonden waar de meeste bewoners zich in kunnen vinden.