De gemeente ’s-Hertogenbosch werkt aan een toekomstbestendig pakket aan mobiliteitsmaatregelen voor de oostzijde van de gemeente (ten oosten van de A2 en ten noorden van de A59). Dit pakket moet niet alleen de verkeersknelpunten aanpakken, maar ook bijdragen aan een veilige en goed bereikbare leefomgeving. Het nieuwe feit dat de verbreding van de A2 is gepauzeerd, gecombineerd met de knelpunten die er nu al zijn én de woningbouw in De Groote Wielen zijn aanleiding om (opnieuw) met elkaar in gesprek te gaan.
De gemeente vroeg ons om het omgevingsproces te begeleiden. In de komende periode gaan we in gesprek met bewoners, ondernemers en andere belanghebbenden om hun ervaringen en ideeën op te halen. We kijken samen naar wat er nodig is om veilig en prettig te kunnen reizen, welke maatregelen wenselijk zijn en waar zorgen of knelpunten zitten. Door de inzichten van bewoners en gebruikers te combineren met de expertise van mobiliteitsdeskundigen, werken we toe naar een evenwichtig en onderbouwd advies dat niet alleen technisch uitvoerbaar is, maar ook aansluit bij de manier waarop mensen zich in dit gebied willen verplaatsen.
Twee van onze omgevingsmanagers ontwikkelen een omgevingsproces om te komen tot een pakket mobiliteitsmaatregelen dat technisch uitvoerbaar is én rekening houdt met de belangen en zorgen van de omgeving. We starten met een omgevingsanalyse om te bepalen welke belden er leven en wie we bij de gesprekken willen betrekken. We ontwerpen, organiseren en begeleiden vijf rondes omgevingsdialogen, afgewisseld met expertsessies. Hierin verkennen we de mogelijkheden, toetsen we ideeën en brengen we in kaart welke maatregelen kansrijk zijn. Na iedere omgevingsdialoog doen we verslag in een digitaal magazine waarin alle stappen en overwegingen op een rij staan.