Bureau voor Omgevingsmanagement aan de slag met gebiedsontwikkeling Schaapsdrift

De wijk Schaapsdrift in Arnhem staat aan de vooravond van een grote transformatie. Met 450 nieuwe woningen en 5.000 m² aan werkruimtes en voorzieningen krijgt het gebied een nieuwe invulling. Dit biedt kansen voor een duurzame stadsontwikkeling, maar roept ook vragen op. Hoe zorgen we voor een soepele overgang? Wat betekent dit voor bewoners en ondernemers? En hoe wordt het proces zorgvuldig en realistisch vormgegeven?

Onze rol in het proces

Bij de start van het traject ontstond onrust in de omgeving. Bewoners en ondernemers maakten zich zorgen over de plannen voor sloop en herontwikkeling. Bureau voor Omgevingsmanagement werd ingeschakeld om de participatie, communicatie en het omgevingsmanagement op te zetten en uit te voeren. Ook zijn wij gevraagd om tijdelijk de projectleiding op ons te nemen. Dit betekende dat we niet alleen de dialoog faciliteerden, maar ook zorgden voor een duidelijke structuur en voortgang in het proces. We brachten belangen en zorgen in kaart, stemden af met belanghebbenden, bewaakten de planning en organiseerden de uitvoering om het proces werkbaar en haalbaar te houden en heldere afspraken te maken tussen alle betrokken partijen.

In gesprek met de omgeving

We ontwikkelden een plan van aanpak voor participatie en communicatie en gingen in gesprek met bewoners, ondernemers en andere belanghebbenden. In een reeks dialoogsessies brachten we wensen en zorgen in kaart. Dit heeft geleid tot aanpassingen in het plan. Meer bestaande bebouwing blijft behouden en er is extra aandacht voor groenvoorziening en verkeersveiligheid. Tegelijkertijd bewaakten we de samenhang tussen participatie en de voortgang van het project, zodat zowel de omgeving als de projectplanning recht werd gedaan.

Vervolgstappen in de planvorming en besluitvorming

De gesprekken hebben geholpen om inzichten te verdiepen en verschillende belangen beter te verankeren in het plan. Waar aanvankelijk veel weerstand was, is nu meer ruimte voor dialoog en constructieve samenwerking. Tegelijkertijd blijven er nog belangrijke vraagstukken, zoals uitvoering van de plannen en de uitwerking van de fasering. Dit vraagt om een zorgvuldige aanpak in de komende periode. Binnen de projectleiding ligt de focus op het bewaken van de planning en het afstemmen van vervolgstappen, zodat het proces in goede banen blijft.

Naar verwachting neemt de gemeenteraad in mei 2025 een besluit over het omgevingsplan. Tot die tijd wordt verder gewerkt aan de afstemming met betrokkenen en de vervolgstappen in het proces. Het blijft een traject waarin participatie, omgevingsmanagement en communicatie samenkomen om de transformatie van Schaapsdrift en omgeving zorgvuldig vorm te geven.

Neem contact op

omgevingsmanagement

Contact

Bel of mail ons. We staan je graag te woord.